CONNECT
Ανοιχτή εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς μέσω συναρπαστικής και προσανατολισμένης στο μέλλον επιστήμης
Το CONNECT είναι ένα τριετές έργο που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του «Science with and for Society» (SwafS). Στόχος του προγράμματος είναι να αναδείξει τον ρόλο της επιστημονικής εκπαίδευσης, παρακινώντας και ενθαρρύνοντας τους νέους να ακολουθήσουν σταδιοδρομία στην επιστήμη.
Το πρόγραμμα υποστηρίζει τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να υιοθετήσουν το Ανοιχτό Σχολείο ενσωματώνοντας Σενάρια Επιστήμης-Δράσης στο βασικό πρόγραμμα σπουδών και χρησιμοποιώντας τη Συμμετοχική Επιστήμη με το τρίπτυχο: οικογένεια, πανεπιστήμιο, επιχείρηση. Παρέχει χρήσιμες, ενδιαφέρουσες και συμβατές προσθήκες στις ενότητες του προγράμματος σπουδών που μπορούν εύκολα να χρησιμοποιήσουν οι εκπαιδευτικοί, όπως:
• Προκλήσεις του πραγματικού κόσμου
• Υποστήριξη από επιστήμονες για δραστηριότητες προσανατολισμένες στο μέλλον
• Δραστηριότητες με τη συμμετοχή της οικογένειας του μαθητή
• Διασκεδαστικές εργασίες για την εφαρμογή επιστημονικών ιδεών
• Ολοκληρωμένες στρατηγικές διδασκαλίας δεξιοτήτων
• Αξιολόγηση με βάση τις ικανότητες
Μεθοδολογία
Το CONNECT απευθύνεται σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και δασκάλους, προσφέροντας ένα ολοκληρωμένο και βιώσιμο μοντέλο για την αύξηση της εμπιστοσύνης των μαθητών στη χρήση της επιστήμης, φέρνοντάς τους σε επαφή με επαγγελματίες της επιστήμης και βοηθώντας τα μέλη της οικογένειάς τους να ακολουθήσουν μια πιο θετική σταδιοδρομία στις επιστήμες. Με άλλα λόγια, το Connect καλλιεργεί την πεποίθηση ότι «η επιστήμη είναι για μένα».
Αυτό το πρόγραμμα διευκολύνει την αλληλεπίδραση εταίρων στην Ευρώπη, την Αφρική και τη Νότια Αμερική, για παραγωγική μάθηση που σχετίζεται με την Έρευνα και την Καινοτομία, μεγιστοποιώντας την αξία των συνεργασιών και δίνοντας τη δυνατότητα στους μαθητές που δεν έχουν τους απαραίτητους πόρους να ακολουθήσουν μια καριέρα στον τομέα της επιστήμης, δημιουργώντας :
1. Ένα δομημένο σύστημα συνεργασίας που παρέχει στους συνεργάτες μια διαδικασία βήμα προς βήμα, με επαγωγή και καθοδήγηση
2. Μια βάση δεδομένων έργων στα οποία έχουν συμμετάσχει οι εταίροι για να παρέχει στους συμμετέχοντες πληροφορίες και καθοδήγηση καλών πρακτικών για ευκαιρίες συνεργασίας
3. Ένα εκπαιδευτικό πλαίσιο «Care-Know-Do» για την ενσωμάτωση σεναρίων εκπαιδευτικής επιστήμης (επιστήμη-δράση)
4. Προσαρμόσιμο υλικό για χρήση σε μελλοντικά προσανατολισμένα σενάρια
5. Συνεργατικές πολιτικές για σχολεία, πανεπιστήμια και επιχειρήσεις
Επιστημονικά Σενάρια – Θέματα:
• Υγεία & Διατροφή
• Τεχνολογίες
• Ενέργεια
•Περιβάλλον
• Επιστήμη – Κοινωνία
Ενδεικτικά παραδείγματα σεναρίων: «Η δημιουργία και χρήση χαρτών για την επίλυση προβλημάτων», «Οικολογική αποκατάσταση: Επανεισαγωγή ζώων στην Ελλάδα», «Πλαστικά και τρόφιμα», «Carbon Neutral» κ.λπ.

url: